Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τριάντα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Περιφέρεια και την Αττική που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά πληρότητας οδεύουν προς συγχώνευση και αλλαγή χρήσης. Μεταξύ αυτών και το Γ.Ν. Άμφισσας.





 
 
Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων που προκαλεί οικονομική αιμορραγία, το υπουργείο Υγείας προχωρά το σχέδιο της συνένωσης, της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”, βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας και της Αττικής που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας.

Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6%, Ληξουρίου με πληρότητα στο 14% και τουλάχιστον 30 ακόμα τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.

Χαρακτηριστική και η περίπτωση του νοσοκομείου Ναυπλίου που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Άργους.

Η συγχώνευσή τους και η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Ναυπλίου, σύμφωνα με μελέτη του προϊσταμένου προσωπικού του νοσοκομείου του Άργους, θα απέφεραν σημαντικό όφελος, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες που οι πολίτες σήμερα αναζητούν εκτός νομού.

Αλλαγή χρήσης αναμένεται να γίνει και στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, το οποίο έχει πληρότητα 40%, και θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας με πληρότητα 81% και το Αττικόν, η πληρότητα του οποίου αγγίζει το 119%.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σκόπευε να το μετατρέψει σε μονάδα χημειοθεραπείας με ξενώνα, με την σημερινή ηγεσία να έχει αποσπάσει από το Αττικόν 30 εργαζομένους προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί τριάντα μονάδες.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή χρήσης του Σπηλιοπούλειου για το οποίο έχουν γίνει προτάσεις μετατροπής σε μονάδα φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 20 νοσοκομεία.

Πάνω από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα νοσοκομεία Παμμακαριστός, Πατησίων, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Γ.Ν. Άμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα
 
Από Αύρα Δωρίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.