Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κόντρα Παναγιωτόπουλου - Δρακάκη για τους "Ήχους του Δάσους"

Αθανάσιος Η. Παναγιωτόπουλος
πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών


 

Σχετικά με τους «Ήχους του Δάσους»
(και μια απάντηση στον κ. Δρακάκη)

Οι «Ήχοι του Δάσους» ξεκίνησαν το έτος 2002 ως μια νεανική γιορτή, ένα φεστιβάλ μουσικής και επαφής με την ορεινή φύση. Διοργανωτής του φεστιβάλ αυτού υπήρξε εξ αρχής και εξακολουθεί να είναι ο Σύλλογος «Ελιά», μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Άμφισσα, την Ιτέα, τους Δελφούς και άλλες περιοχές του σημερινού Δήμου Δελφών, του οποίου συλλόγου είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος για τα οκτώ πρώτα χρόνια της πορείας του (μέχρι το 2008).

Η λογική της εκδήλωσης αυτής ήταν να αποτελέσει ένα βήμα έκφρασης για τη δημιουργικότητα των νέων της περιοχής μας, αλλά ταυτόχρονα να έχει ως βασικό της γνώρισμα την εξωστρέφεια, με λίγα λόγια να «φέρνει κόσμο» στην ορεινή Φωκίδα, αυτόν τον τόσο αγνοημένο και ακόμη ανεξερεύνητο παράδεισο.

Στην πάροδο των ετών, προκειμένου να προετοιμαστεί και διεξαχθεί η εκδήλωση αυτή, χρειάστηκε να προσφέρουν κοπιαστική εργασία πολλών ημερών (εβδομάδων ή μηνών κάποιοι…) πάρα πολλοί εθελοντές, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.



Στη μεγάλη προσπάθεια στάθηκαν αρωγοί όλοι οι επίσημοι φορείς της περιοχής μας, δηλαδή οι τότε Δήμοι Άμφισσας, Λιδωρικίου και Γραβιάς, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ε.Β.Ε. Φωκίδας, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Φωκίδας, καθώς και πάρα πολλοί σύλλογοι, λέσχες και άλλοι φορείς του τόπου μας.

Η δυναμική της εκδήλωσης ήταν τέτοια που μέσα στο πέρασμα των ετών δικαίωσε τον αρχικό σκοπό της, ενώ κάθε επιπλέον χρόνο που περνά, η απήχηση των «Ήχων του Δάσους» μεγαλώνει, έχοντας φτάσει στο σημείο να θεωρείται πλέον μια από τις μεγάλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του είδους της σε πανελλήνιο επίπεδο.

Σχετικά πρόσφατα και άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας (Ευρυτανία, Βοιωτία) μιμήθηκαν τη δική μας διοργάνωση, διαθέτοντας μάλιστα (κυρίως οι τοπικοί Δήμοι) τεράστια (για τα δικά μας δεδομένα) χρηματικά ποσά προκειμένου να στηρίξουν τις δικές τους διοργανώσεις.

Από τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Δελφών, κ. Δρακάκη, προκύπτει ότι αυτός δε θεωρεί ως πολιτιστική εκδήλωση τους «Ήχους του Δάσους». Κι όμως στο δικό μας φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει όλα σχεδόν τα μουσικά σχήματα και όλοι οι νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που διαθέτει η περιοχή μας, αλλά και γειτονικοί νομοί, πάρα πολλά σχήματα και φορείς εικαστικών τεχνών και δεκάδες καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από τους σπουδαιότερους που διαθέτει η χώρα μας (πάντα από χώρους προέλευσης που εμείς θεωρούμε καλή ελληνική μουσική).

Αλλά ενώ η γνώμη περί του τι είναι «πολιτισμός» εμπεριέχει πολλά υποκειμενικά στοιχεία και ως εκ τούτου αφήνω τον κ. Δρακάκη στην άποψή του για τούτο, δε μπορώ να αγνοήσω τις προκλητικές και απαράδεκτες αναφορές του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου μας περί «μαστούρας» και «συνευρέσεων». Ο κ. Δρακάκης έχει διαπράξει τεράστιο ολίσθημα έναντι των πολλών εκατοντάδων νέων ανθρώπων που επί πολλά έτη έχουν εθελοντικά στηρίξει αυτήν την εκδήλωση (είναι ασφαλώς οι ίδιοι που έχουν συμμετάσχει και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στον τομέα του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης στον τόπο μας, από τις οποίες συνήθως απουσιάζουν αυτοί που εύκολα κατακρίνουν και κραυγάζουν).

Οι διοργανωτές των «Ήχων του Δάσους» έχουν διαχρονικά δώσει αγώνες για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων ανθρώπων σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων και έχουν συνεργαστεί πάνω σ’ αυτόν τον τομέα με τους κορυφαίους φορείς του χώρου. Κι όχι μόνο αυτό. Πάντα οι «Ήχοι του Δάσους» προσείλκυαν και εξακολουθούν να προσελκύουν οικογένειες, αφού άλλωστε είναι η μοναδική εκδήλωση που η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν για τα παιδιά, προς χάριν των οποίων άλλωστε πάντα φροντίζαμε να υπάρχουν πλήθος δραστηριοτήτων.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν απολύτως να προσπαθεί να ταυτίσει τη μεγάλη αυτή γιορτή με «μαστούρες», χρησιμοποιώντας ευφυολογήματα και «πιασάρικες» εκφράσεις του συρμού, που εμπεριέχουν βαθιά προσβολή στον ιδρώτα τόσων ανθρώπων, στη φιλοσοφία της εκδήλωσης, αλλά και στους φορείς που τη στηρίζουν εδώ και τόσα χρόνια, με πρώτον απ’ όλους το σημερινό Δήμο Δελφών.

Σε δεύτερο γύρο δηλώσεών του (που δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα) ο κ. Δρακάκης αποφεύγει την επαναφορά των ανάρμοστων ισχυρισμών του περί «μαστούρας» κλπ και εντοπίζει την κριτική του στην δαπάνη που είναι μεγάλη για το Δήμο μας, ιδίως την εποχή αυτή. Καλώς, λέω εγώ. Έστω ότι αυτή η εκδήλωση δεν αξίζει τόση βοήθεια και ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί με τα ποσά που της διατέθηκαν. Είναι εύκολη αυτή του είδους η κριτική αντιμετώπιση και ειλικρινά θα ήταν ακόμη πιο εύκολη για εμένα προσωπικά, καθώς άλλωστε τον καιρό που εγώ ηγούμουν της διοργάνωσης, η χρηματοδότηση που λαμβάναμε ήταν πολύ μικρή και τις περισσότερες φορές χρειαζόταν να συνεισφέρουμε από την τσέπη μας για να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα.
Ας αναρωτηθούμε όμως, αλήθεια, πόσες εκδηλώσεις στο Δήμο μας φιλοξενούν 4.000 έως 5.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 80% είναι μακρινοί επισκέπτες (αυτά ήταν τα φετινά δεδομένα της εκδήλωσης), οι οποίοι επί τρεις ημέρες έχουν τη δυνατότητα (και το κάνουν) να επισκεφθούν τα χωριά μας και τα βουνά μας, καταθέτοντας και τον ανάλογο οβολό τους για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που τους διατίθενται;

Ας επανέλθω στις δαπάνες για τα πολιτιστικά στο Δήμο Δελφών. Είναι βέβαιο ότι οι δαπάνες αυτές απαιτούν αξιολόγηση των κύριων εκδηλώσεων που χρηματοδοτούνται (ήδη γίνεται σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή), ώστε αυτές να εξασφαλίζουν γεωγραφική ισοκατανομή, αλλά και (κυρίως) να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην πολιτιστική και στην τουριστική αναβάθμιση του Δήμου μας. Οι «Ήχοι του Δάσους» αποτελούν μια κατεξοχήν τέτοια εκδήλωση που πληροί τα κριτήρια αυτά. Κι ακριβώς επειδή εκατοντάδες άνθρωποι (νέοι του τόπου μας) τη στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, κι επειδή ακόμη κάποιοι άνθρωποι που βρέθηκαν σε καίριες θέσεις πίστεψαν στη νεανική ορμή και δημιουργικότητα, ακριβώς για τους λόγους αυτούς έφτασε φέτος στη μεγάλη της καταξίωση, σημειώνοντας τεράστια προσέλευση κόσμου, ώστε από του χρόνου κιόλας να αποτελεί μια εκδήλωση που σαφώς λιγότερο θα χρειάζεται να τη στηρίζει ο Δήμος μας και να μην προκαλείται ως εκ τούτου το ιερό μένος κάποιων «ζηλωτών». Αλήθεια, πόσες τέτοιες διοργανώσεις έχουμε στον τόπο μας, που ξεκίνησαν με μια στόχευση, υπηρετήθηκαν με πρόγραμμα και επιμονή από σειρά ανθρώπων και έφτασαν στο σημείο να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο;
Εμείς όλοι και ιδίως η νέα γενιά που σήμερα ηγείται του συλλόγου «Ελιά», παρά τις λοιδορίες όπως αυτές του κ. Δρακάκη (υπέστημεν και στο παρελθόν παρόμοιες επιθέσεις…), έχουμε καταφέρει να καταξιώσουμε στη συνείδηση του κόσμου το φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους» ως μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα όρια του Δήμου μας. Έχουμε επίσης καταφέρει να δώσουμε μια σημαντική γιορτή για τη νεολαία του Δήμου μας (που σαφώς δεν είναι νεολαία της «μαστούρας»), αφού στο σύνολό τους σχεδόν οι νέοι άνθρωποι της περιοχής μας συμμετέχουν ενεργά και απολαμβάνουν τις συναυλίες, γενικότερα τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις, αλλά και τη μαγεία του μοναδικού ορεινού τοπίου και της φύσης.

Το μόνο που ουσιαστικά θα ήθελα να πω τούτη την ώρα (και είναι κρίμα που αναγκάστηκα να ξεφύγω από τη θέλησή μου αυτή) είναι ένα μεγάλο «μπράβο» στα παιδιά της «Ελιάς». Την πρώτη διοίκηση της δικής μου εποχής (όταν συνεργάστηκα στο σύλλογο αυτόν με πολλούς εκπληκτικούς ανθρώπους, που στο σύνολό τους εξακολουθούν πάντα να προσφέρουν στη μικρή μας κοινωνία από διάφορες θέσεις), διαδέχτηκε μια διοίκηση επίσης πάρα πολύ άξια και δημιουργική, ενώ ακολούθησε και επόμενη γενιά (τρίτη κατά σειρά) ηγεσίας στο σύλλογο, που αποδεικνύεται ήδη εξαιρετική και πρωτοπόρα.

Αυτή η ομαλή διαδοχή και καλή συνέχεια αποδεικνύει ότι το όραμα για δημιουργική έκφραση και κινητοποίηση της νεολαίας στο μικρό μας τόπο, έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες και δίνει σε όλους το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους και ενθαρρύνουμε την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά.

......................................................................

Γιώργος Δρακάκης
δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δελφών


Οφείλω να διευκρινίσω τις θέσεις μου για το θέμα γενικά των εκδηλώσεων στον Δήμο Δελφών, του οποίου είμαι Δημοτικός  Σύμβουλος.

Κατ' αρχήν, σε όλη την διάρκεια της αυτοδιοικητικής μου συμμετοχής στα κοινά, δεν είχα ΟΥΔΕΠΟΤΕ συμφωνήσει και πάντα καταψήφιζα εκδηλώσεις  που μοναδικό στόχο έχουν την διασκέδαση, τα τραπεζώματα, τις συνεστιάσεις και όλα τα συναφή.

Πολύ περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, όπου συμπολίτες μας αυτοκτονούν και αφήνουν πίσω τους οικογένειες και ορφανά πληγωμένα παιδιά.

Φυσικά και υποστηρίζω κάθε πολιτιστική προσπάθεια - είναι αυτονόητο ότι είμαι υπέρ των εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό, την δημιουργικότητα, την καινοτομία, την αντιμετώπιση προβλημάτων των πολιτών και γενικότερα εκδηλώσεις που έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την κοινωνία.

Εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την διασκέδαση π.χ. μιας ομάδας πολιτών  και από τις οποίες δεν υπάρχει καμία ωφελιμότητα για τον Δήμο και τους δημότες, δεν με βρίσκουν αντίθετο αλλά είμαι κάθετα αντίθετος στο να σπαταλάται δημόσιο χρήμα γι’ αυτές. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν απλήρωτοι και υπό απόλυση για οικονομικούς λόγους υπάλληλοι!

Άλλωστε, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι μοναδικές δαπάνες που δικαιολογούνται σε ένα Δήμο είναι μόνον οι δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ΤΟΥ λειτουργία .

Προσφάτως ακυρώθηκε η συνδιοργάνωση με το επιμελητήριο Φωκίδας στην Μαρίνα ΙΤΈΑΣ δαπάνη για τον Δήμο 2500 ευρώ

Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει!!!

Δεν είναι νόμιμο αλλά ούτε και ηθικό να σπαταλώνται τα χρήματα του δημοσίου, τα χρήματα τα οποία προορίζονται για τις υποδομές και προνοιακές δομές του κάθε Δήμου, σε αμφιβόλου ποιότητας εκδηλώσεις κλπ.

Κύριε Παναγιωτόπουλε ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της σημερινής δημοτικής αρχής δεν μας εξηγήσατε:

* Γιατί  η δημοτική αρχή αδυνατεί να εξοφλήσει  προμηθευτές του Δήμου; Πώς είναι δυνατόν από την μία να μην είναι σε θέση λόγω οικονομικής δυσχέρειας να εξοφλήσει τιμολόγια παρελθόντων ετών και από την άλλη να δαπανά  χρήματα σε εκδηλώσεις τύπου «ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΣΥΣ» ύψους 14.000 ευρώ;

* Γιατί οι καθηγητές των Ωδείων παραμένουν επί μήνες  απλήρωτοι, και από την άλλη πώς βρίσκονται και διατίθενται κονδύλια σε εκδηλώσεις τύπου «ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΣΥΣ» ύψους 14.000;
   
* Γιατί  οι  υπάλληλοι της Δημοτικής επιχείρησης Αμφικτυονίες παραμένουν απλήρωτου επί μήνες και από την άλλη πώς βρίσκονται και διατίθενται  κονδύλια σε εκδηλώσεις τύπου «ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΣΥΣ» ύψους 14.000;
   
* Πώς είναι δυνατόν σε ένα καταχρεωμένο  Δήμο, ο οποίος κινδυνεύει από μέρα σε μέρα με αναστολή πληρωμών να  σπαταλώνται χρήματα σε εκδηλώσεις τύπου «ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΣΥΣ» ύψους 14.000;

Δυστυχώς, Κύριε Παναγιωτόπουλε  αυτά είναι φαινόμενα  κάκιστης διαχείρησης,  πρακτικής και νοοτροπίας. φαινόμενα λαϊκισμού και ψηφοθηρίας από πλευράς των αιρετών, που οδήγησαν στην υπερχρέωση των Δήμων  φαινόμενα τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή, της οποίας είστε μέλος  αντί να θέσει φρένο, ακολουθεί την πεπατημένη παρελθόντων ετών. Και μάλιστα -δυστυχώς- με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων κυρίως της πλειοψηφίας …

Κ. Παναγιωτόπουλε, από πού προκύπτει ότι για την όποια πρωτοβουλία μιας ομάδας  συμπολιτών μας πρέπει ο Δήμος να προστρέχει και να είναι χορηγός;

Οι επιθυμίες του καθενός και της κάθε ομάδας ας πληρώνονται  προσωπικά... και εάν υπάρχουν ιδιώτες χορηγοί ακόμα καλλίτερα.

Ο δήμος όμως διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!

Κύριε Παναγιωτόπουλε αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας για το θέμα καθότι είχατε διατελέσει Πρόεδρος της Ελιάς. Όμως οι ευαισθησίες του καθενός μας και οι τυχόν πρωτοβουλίες και το μεράκι ας πληρώνονται προσωπικά!!!

Θα μπρούσατε κ. Παναγιωτόπουλε όλοι εσείς οι αμοιβόμενοι αιρετοί του Δήμου (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι Πρόεδροι κλπ) να είχατε συμβαλει με τον όβολό σας ως χορηγοί της εκδήλωσης. Να σας αποδώσουμε και εύσημα!!!

Γιατί δεν το κάνατε αφού θεωρείτε ότι πρόκειται για το κοσμοιστορικό γεγονός στον Νομό;

Απλά κε Παναγιωτόπουλε κάνετε πολιτική με ξένα κόλλυβα! Στη παρούσα φάση εκμεταλλεύεστε την νεολαία προς άγρα ψήφων. Γνωστές πρακτικές!!! Τα αποτελέσματα  των οποίων βιώνουμε και πληρώνουμε σήμερα όλοι και κυρίως οι απελπισμένοι συμπολίτες μας που τους κόβεται ακόμη και το νερό... και συζητώντας για συσσίτια σε κάποια άλλα παιδιά!

Τέλος κ. Παναγιωτόπουλε η έννοια του Πολιτισμού  δεν είναι κάτι υποκειμενικό όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε. Πολιτισμός είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πολιτισμός είναι ένα σύνολο αξιών που συμπεριλαμβάνει την Γνώση, τις Τέχνες, τα πνευματικά δημιουργήματα, την θρησκεία, την γλώσσα, την παράδοση, την κληρονομια ενός λαού κλπ. Προφανώς οι προσωπικές επιλογές διασκέδασης του καθενός μας δεν είναι πολιτισμός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.